Nasze projekty

Tymoteusz Rymcimci

Tymoteusz Rymcimci to projekt wydania serii słuchowisk na podstawie sztuk Jana Wilkowskiego o przygodach Misia Tymoteusza. Jako pierwsze ukaże się słuchowisko pt. ”Tymoteusz wśród ptaków” .

Dzieciaki do teatru!

Jedną z najważniejszych rzeczy w życiu dziecka, jest rozwijanie jego wyobraźni. Nic nie rozwija jej lepiej niż kontakt ze sztuką. Dlatego Fundacja z Kulturą rozpoczyna nową inicjatywę „Dzieciaki do teatru!” , która ma na celu szerokie propagowanie przedstawień i inicjatyw teatralnych dla dzieci.
Chcielibyśmy aby nasze działania zachęciły dzieci i rodziców do aktywnego udziału w przedstawieniach teatralnych.
Mamy nadzieję, że nasza inicjatywa będzie platformą między artystami teatru, dziećmi i rodzicami. Chcielibyśmy, żeby dzieci i rodzice mieli swój głos w naszej akcji i zachęcali innych, polecali wydarzenia godne uwagi.

przyGOTUJ serce

Fundacja Z KULTURĄ planuje zorganizowanie warsztatów edukacyjnych „przyGOTUJ serce”.
Przy okazji nauki gotowania, która będzie prowadzona przez kucharza i dietetyka, chcielibyśmy zwrócić uwagę na problem niedożywienia dzieci w szkołach.Ten bardzo często wstydliwy problem dotyka bardzo wiele rodzin, szczególnie w małych miejscowościach i wsiach. Pierwsze tego typu warsztaty pragniemy przeprowadzić w Milówce, która została w 2010 roku dotknięta silnie skutkami powodzi. Dzieci, których nie stać na ciepły posiłek jest w całej gminie bardzo wiele. Ze wstępnych ustaleń wynika, że jest około 100 takich dzieci.
Głównym celem akcji jest zebranie pieniędzy potrzebnych na opłacenie potrzebującym dzieciom ciepłych posiłków. Biletem wstępu na warsztaty będzie zakup cegiełki o wartości 40zł (suma potrzebna do opłacenia dwutygodniowych obiadów dla jednego dziecka). Całkowity dochód ze sprzedaży cegiełek zostanie przekazany na cel akcji. Oprócz zdobycia pieniędzy ważnym celem akcji “przyGOTUJ serce” jest integracja środowiska lokalnego i budowanie sąsiedzkich więzi a także wzrost świadomości obywatelskiej i poczucia solidarności z potrzebującymi.
Jesteśmy przekonani, że projekt spotka się z dużym pozytywnym oddźwiękiem, ponieważ w Milówce jest niewiele tego typu akcji i spotkań. Jeżeli ten projekt przyniesie zakładane efekty, chcielibyśmy zorganizować kolejne tego typu spotkania w innych miejscowościach .