O Tymku – dr Aleksandra Piotrowska

Zawartość tej płyty to nie audiobook, ale SŁUCHOWISKO! Ta rzadko dziś przywoływana forma, (no bo „przecież jest tyle bajeczek filmowych – niech sobie dziecinki popatrzą!”) zostawia miejsce na cudowną aktywność dziecięcej wyobraźni, której rolę w rozwoju człowieka trudno przecenić.
„Tymoteusz wśród ptaków” Jana Wilkowskiego przedstawia historię Misia Tymoteusza, który przejął się losem porzuconego kukułczego jaja i doprowadził do wylęgnięcia się maleńkiej kukułki. Miś zawstydził dorosłe zwierzątka – swojego Tatę Niedźwiedzia i licznych mieszkańców ulicy Krzewiastej w Lesie – pokazując im, ile dobrego może dać dziecięca wrażliwość, dzięki której pokonał obojętność dorosłych i wykazał, że nie zawsze stare przyzwyczajenia są najlepsze.
Przygody nietypowego Misia, opowiedziane językiem pełnym mądrego, ciepłego, serdecznego humoru, niosą głęboko humanistyczne i niezwykle cenne wychowawczo przesłanie: są pochwałą wytrwałości, odwagi bronienia własnego zdania, gotowości ponoszenia niewygód w imię dążenia do dobra innego stworzenia (bo naprawdę wysiadywanie jajka nie należy do komfortowych czynności i „cierpnie przy tym kuperek”).
Słuchowisko jest pięknie wyreżyserowane, aktorzy wcielający się w bohaterów robią to tak przekonująco, że godzina słuchowiska mija błyskawicznie. I jeszcze wyjątkowo udana warstwa muzyczna! Piosenki są przepiękne, nowocześnie zaaranżowane, nie ma w nich nic z infantylności, spotykanej często w utworach przeznaczonych dla dzieci. Mam nadzieję, że twórcy wkrótce ofiarują nam kolejne słuchowiska z przygodami Tymoteusza.” dr Aleksandra Piotrowska